Over Indonesië

Over Indonesië

D e Republiek Indonesië zoals de officiele benaming luid, is een land in Zuidoost-Azie. Indonesië bestaat uit 17.508 eilanden en is hiermee de grootste eilandstaat van de wereld. De landen Maleisie, Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor grensen direct aan Indonesië. Andere landen die zich dichtbij bevinden zijn Singapore, Filipijnen,Brunei en Australie. Het totaal oppervlak van de eilandstaat is 1.904.569 km² en het land telt een inwoneraantal van 255.993.674 (2015). Qua inwoners is Indonesië het op drie na grootste land, ook heeft het land de grootste moslimbevolking terwijl de islam geen staatsrelgie is. De republiek heeft een gekozen parlement en een gekozen president. Het land is al heel erg lang een belangrijk handelsland, in de sevende eeuw waren er al handelsroutes tussen het koninkrijk Srivijaya en China. Indonesië is een land vol natuurlijke rijkdommen waardoor de geschiedenis erg is beinvloed door anders landen die veel macht hadden in de wereld.

Geschiedenis

Indonesië wordt al sinds 2000 jaar voor Christus bewoond door de austronesiers die nu het grootste gedeelte van de bevolking vormen. Rond 100 voor Christus ontwikkelden er zich dorpen, steden en kleine koninkrijken in het land. Des tijds waren de omstandigheden voor landbouw perfect in het land, ook de ontwikkeling van natte rijstbouw heeft meegeholpen aan de groei van het land. De zeestraten die er zijn in dit land liggen zeer gunstig voor de internationale handel. Er ontwikkelden zich handelsroutes met de Indiase koninkrijken en China enkele eeuwen voor Christus. Toen de achtste eeuw aanbrak gingen de landbouwbeschavingen langzaam ten onder in het binnenland van Java. Deze landbouwbeschavingen die een Boeddhistische en Hindoeistische achtergrond hadden lieten prachtige religieuze bouwwerken achter. Sinds de 13e eeuw begon er ook islamitische bevolking zich te vestigen in het land. In deze eeuw bekeerde een groot deel van het eiland Sumatra zich tot de islam. In 1512 kwamen de eerste Europeanen, dit waren Portugese handelaren die opzoek waren naar specerijen voor internationale handel. De Nederlandse handelaren volgden al snel na de Portugese en richten toen in 1602 de Verenigde-Oost-Indische Compagnie op, VOC werd het ook wel genoemd. De VOC vormden eeuwen lang de belangrijkste Europese handels macht in deze regio.

Eilanden

Indonesië telt 17.508 eilanden, hiervan worden er maar ongeveer 6000 van bewoond. De drie grootste eilanden zijn Java, Sumatra en Kalimantan. Er zijn diverse landgrenzen met gedeelde eilanden en zeegrenzen met Singapore, Maleisie, de Filipijnen en Australie. Jakarta is de hoofdstad en de grootste stad van het land en ligt op het eiland Java. Het land bevind zich in drie verschillende tijdzones, dit komt door de verdeling van de eilanden die soms erg ver uit elkaar liggen.

Bevolking

Het eiland Java alleen al telt 124 miljoen inwoners, dit maakt Java dan ook het dichtbevolkste eiland van de wereld. Totaal telt het land zo’n 250 miljoen inwoners en er wordt verwacht dat dit tegen 2035 uit gaat lopen tot 297 miljoen inwoners. De bevolking bestaat uit een grote hoeveelheid etnische groepen met allen hun eigen mythen die vertellen over hun oorsprong. In Indonesië zijn er ongeveer 300 verschillende etnische groepen en er worden wel 742 verschillende talen en dialecten gesproken in dit land.

Terug naar boven