Klimaat Indonesië

Indonesië ligt in het zuidoosten van Azie en ligt dichtbij de evenaar. Vrijwel het hele land heeft een tropisch regenwoudklimaat op de hoogste plekken van berggebieden na. In sommige delen van Indonesië is er een duidelijk verschil tussen de natte en droge seizoenen. In de droogste maand komt de hoeveelheid neerslag gemiddeld per maand niet boven de 60 millimeter.

Regenseizoen Indonesië

In Indonesië valt er gemiddeld zo’n 2000 millimeter regen per jaar, maar in sommige delen van Indonesië loopt dit nog veel hoger op. De berggebieden met oostelijke of noordoostelijke ligging hebben het meeste neerslag te voorduren. Tussen september en oktober begint in Indonesië het regenseizen, het verschilt per landdeel wanneer het regenseizoen begint. Meestal houdt het regenseizoen aan tot ergens in maart of april.

klimaat indonesie

Orkanen Indonesië

Het grootste deel van Indonesië ligt een groot deel van het jaar in de Intertropische Convergentiezone, deze zone is een gebied dat gedurende het hele jaar verschuift. Als de temperatuur van het zeewater in dit gebied stijgt naar de 27 graden ontstaan er orkanen. De kans dat Indonesië zelf getroffen wordt door een van deze orkanen is relatief klein. De meeste orkanen gaan in zuidelijke richting via Australie naar de Indische Oceaan. Op de eilanden Timor, Roti, Sumba en Papoea is de kans op een orkaan het grootst. Op Op andere eilanden met name de grote eilanden zoals Java is de kans op een orkaan vrijwel nihil.

Warmte Indonesië

Indonesië is een land waar het continu warm is, er worden temperaturen gemeten van 29 tot 33 graden overdag en ’s nachts rond de 24 graden. Het is gedurende het helejaar warm in Indonesië, de temperatuur blijft vrijwel het hele jaar op de zelfde hoogte. Het kan ook zijn dat er extreme temperaturen voorkomen gedurende het jaar. De temperaturen in Indonesië lopen meestal niet hoger op dan 38 graden.